Pályázataink

szl+infoblokk

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap:
A vidéki térségekbe beruházó Európa

Kedvezményezett neve:
Három Kör Delta Környezetgazdálkodási Kft.
Pályázati felhívás neve, kódszáma:
Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása, VP3-4.2.2-16
Projekt címe, azonosítószáma:
Az avasi borkultúra újjáélesztése
Szerződött támogatás összege: 77 816 190 HUF
A projekt az EMVA hozzájárulásával valósul meg.
Támogatás mértéke: 30 %
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019. június 28.

A projekt bemutatása

Avasi-Présház-Haromkör_LatvanytervA Három Kör Delta Környezetgazdálkodási Kft. induló borászatával új üzletággal kívánja bővíteni a tevékenységi körét. A fejlesztésnek a történelmi Avas ad helyszínt, ahol a borászatnak 700 éves múltja van.

A projekt előzményeként ennek érdekében a korábbi években megvásároltuk a történelmi Avasi pincék szomszédságában lévő irodánkkal szemben elhelyezkedő ingatlanokat. A területen található épületromok, szeméthalmaz elszállításra került, a többágú pincejáratokat kitisztítottuk. A tulajdonos ügyvezető középfokú borászati képesítést szerzett.

A fejlesztés alapját egy egykor gyönyörű, helyi építészeti értékvédelemmel ellátott régi Présház újraépítése adja, amelyet levéltári kutatásaink során fellelt fotók és festmény alapján építünk újra. Présház főépülete 3 szintes. Az alsó szinten kap helyet a szőlőfeldolgozó üzem, komplett borászati technológiával. A második szinten labor-iroda, valamint konferencia/oktató-terem kerül kialakításra. A harmadik szinten vendégszobák kapnak helyet. A projekt részét képezi egy technológiai- és bortároló épület is. A Présház a felkutatott régi épület jellegét hordozza, ugyanakkor mind az építészeti-, mind a technológiai tervezéskor a modern, energiatakarékos, költséghatékony technikákat alkalmazzuk. A tervezett megújuló energiaforrással energiaigényünk egy része kielégíthető lesz.

A borászati üzem célja jó minőségű, bükki szőlőkből korszerű technológia segítségével bor készítése és palackozása. A termékek a legfelső minőségi kategóriában kerülnek értékesítésre, és nevükkel Miskolc, az avasi borok es a bükkaljai borok jó hírnevét erősítik. Ehhez szükséges a korszerű, kíméletes szőlőfeldolgozás, valamint a korszerű és energiatakarékos technológia, ami biztosítja azt, hogy az aromák és a szőlők értékes beltartalma a lehető legnagyobb mennyiségben a borokban maradjon. Ennek megfelelően borászatunk alapanyagát teljes mértékben a kiváló adottságokkal rendelkező bükki borvidék lankáin termelt szőlő adja majd. Elsősorban fehérszőlőt, a borvidékre jellemző Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Zenit, Pinot blanc fajták képezik boraink alapját, de ezek mellett Kékfrankos, Blauburger és Zweigelt kékszőlőt is feldolgozunk. Kiemelten fontosnak tartjuk a szőlő esetében az OEM termékleírásban meghatározott termesztés szabályaitól magasabb követelményeket, mert borászatunk 100%-ban OFJ és OEM jelöléssel ellátott, jó minőségű, organikus palackozott kézműves borokat kíván előállítani.

Az Avasi présház megépítésével az ezer éves bükki/avasi borkultúrát élesztjük újra. Jövőképünk az, hogy cégünk a régi fényében ragyogó Bükki borvidék egyik vezető pincészete legyen. A fejlesztés a maga nemében igazi nóvum, a borvidéken ilyen jellegű beruházásról és szolgáltatás csomagról nincs tudomásunk. Tradíció és innováció egy helyen egy időben.